20. sjednica

Sabor

20. 12. 2023

Transkript

A mi ćemo sada preći na glasovanje o Prijedlogu za iskazivanje povjerenja Damiru Habijanu za obavljanje dužnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Predlagatelj je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. U skladu s čl. 119. Poslovnika HS rasprava je provedena na Zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Koliko sam informiran, i jedan i drugi odbor podržao je izbor Damira Habijana za dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja.

I još jedna stvar, prije nego što dadem stanke, sukladno čl. 119. st. 10. Poslovnika o ovom prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici, naglašavam da čl. 252. Poslovnika određuje da je za iskazivanje povjerenja članovima Vlade potrebna većina glasova svih zastupnika, dakle 76.

Sada idemo sa zahtjevima za stankom, prvi je na redu kolega Grbin, izvolite.

Zahvaljujem g. predsjedniče.

Uvažene kolegice i kolege, prije tjedan dana saznali smo da dužnosnik jednog ministarstva, za pretpostaviti je itekako uz znanje ministra, a pitaj Boga koga sve ne još u Vladi, dogovara sa jednom medijskom kućom slijedeće. Mi ćemo vam isplaćivati novac, vi ćete nam od toga davati natrag 50% da popunimo svoje džepove jer očito nemamo dovoljno, jer očito HDZ-ovim dužnosnicima uvijek treba još i još i još, a kao bonus, a kao bonus za naše ministre i ostale osigurat ćete preferencijalni dobar fini tretman u medijima. S jedne strane imamo klasičan modus operandi Fimi Media-e, dakle izvlačenje novca iz države, iz Fondova EU, s druge strane imamo utjecaj na to kako će mediji pisati o pojedinim političarima. Ne jedan, dva skandala. Ne jedan razlog da ovoj cijeloj priči ovog saziva HS kažemo dosta je nego dva. I što mi danas radimo? Glasamo o novom ministru, ministru gospodarstva koji sa gospodarstvom nema veze, niti sa onim prvim slovom G.

Mi u SDP-u u ovom glasanju sudjelovati nećemo jer ovo naprosto nema smisla, ali prije nego što odemo iz sabornice ostavit ćemo vam na uspomenu i dugo sjećanje pojedine od tih entuzijasta, pojedine od tih nevjerojatno sposobnih ministara ili space shuttlova, kako im je od strane Plenkovića…/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepo./… u nekoj fazi njihovog rada tepano. Hvala i doviđenja.

Stanka je odobrena.

Kolegice Selak Raspudić, izvolite.

Tražim stanku u ime Kluba Mosta jer smo danas gledali premijera Plenkovića…

…/Upadica predsjednik: Molim vas kolegice i kolege, molim vas. Kolegice i kolege, molim vas. Izvolite./….

Danas gledamo Andreja Plenkovića i ja se pitam zašto taj čovjek radi za Most, zašto aferu koju je nazvao Most i koja po njegovim riječima treba otkriti korumpirani Most istodobno što brže želi potopiti izborom Habijana za novog ministra. Pa zašto je i on prešao na našu stranu?

Onda danas gledamo ovdje kolegu Boriću i kolegu Totgergelija koji su bili odgovorni za dodjeljivanje novaca medijima koji su po riječima Andreja Plenkovića promovirali Most, evo i oni rade za Most. Može li ovdje iko uopće ustati iz redova HDZ-a, a da po njihovoj vlastitoj interpretaciji ne radi za Most? Cilj ove specijalne medijske operacije u režiji HDZ-a nije uvjeriti građane Hrvatske da HDZ nije korumpiran jer u to niko, pa ni notorni HDZ-ovci više ne vjeruje, cilj ih je uvjeriti da smo svi mi isti, kako biste onih 60% građana koji ne izlaze na izbore ostavili kući jer je to jedini način na koji vi možete politički preživjeti. Mi smo se ovdje hrabro borili kroz 4.g. za interese Hrvatske i nastavit ćemo se i dalje boriti. Naša je pamet još uvijek zdrava, a srca su nam čista i ničega se ne bojimo. Građanima RH od srca želimo sretan Božić, ovdje o čemu nemamo glasati jer je za nas ova Vlada na testu korupcije već odavno pala i svima nama uspješniju Novu Godinu u kojoj će se još mnogo toga pročistiti i hvala vam što ste tako vjerno, pogotovo na kraju ove godine radili za HDZ hvala kolega Borić, hvala Andreju Plenkoviću i …/Upadica predsjednik: Hvala i vama./… kolega Totgergeli …/Upadica predsjednik: Hvala kolegice Selak Raspudić./… nastavite tako i dalje.

Stanka je odobrena.

Kolegice Orešković izvolite.

Tražim stanku u trajanju od 10 minuta. Prije svega želim naglasiti da zarobljeni mediji stvaraju zarobljenu, iskrivljenu, lažnu sliku o stvarnosti. Država koja ima zarobljene medije nema demokratsku vlast, već ima režim i od danas je to valjda svima postalo jasno. HDZ je režim, koruptivan, maligan.

Medije zarobiti bilo tko. U ovoj aferi nije ih zarobio Most, medije može zarobiti onaj tko ih plaća, a na aferi Mreža vidjeli smo da HDZ plaća medije i to ne sa svojim stranačkim ili nekim drugim novcem već sa državnim novcem, javnim novcem, našim novcem i time utječe na ishode sljedećih parlamentarnih izbora jer utječe na javno mnijenje. Zato je pitanje koje je opozicija danas tražila na Odboru za medije bilo toliko bitno, a vi ste odbili zahtjev kojim smo tražili da se transparentno objave svi podaci, svi ugovori, svi financijski iznosi, zna se zašto.

E sad s obzirom da ste vi to odbili pozivajući se na nekakve formalne, proceduralne razloge zastupničkim pitanjem zatražila sam od svih ministarstava da objave ono što ste danas na Odboru za medije odbili objavit, tako da premijer odma može znati unaprijed što ću ga pitati za mjesec dana na aktualnom prijepodnevu kada se ovdje ponovno okupimo, pitat ću ga gdje su odgovori.

E sad taj Plenković, AP takozvani ima vlast i imat će je još neko vrijeme, ali više nema legitimitet. Nakon smjene 30 ministara radi korupcijskih afera Andrej Plenković nema legitimitet za vođenje ove države, on je danas ne premijer. A to što ostaje na vlasti zato što je s one strane poslušnička većina koja nema granice …/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepa, stanka je odobrena./… koja će apsolutno sve napraviti za svoju vlastitu stolicu …/Upadica predsjednik: Idemo dalje. Kolegice Benčić izvolite./… pokazuje gdje je razina Hrvatske danas.

Kolegice Orešković vrijeme je isteklo. Stanka je odobrena.

Kolegice Benčić izvolite.

Zahvaljujem se.

Tražim stanku u ime kluba Možemo u trajanju od 10 minuta. Kao prvo želimo još jednom podcrtati da se ovdje danas nismo trebali sastati zato da bismo uzalud birali još jednog trećeg ministra gospodarstva u ovom mandatu, trebali smo se sastati kako bismo nakon još jedne ovakve afere raspustili Sabor, otišli na izbori i napokon dali građanima mogućnost da kažu što misle o svim aferama HDZ-a.

Drugo što želim istaknuti je da ova afera koja se naziva afera Mreža ili afera zarobljavanja medija je samo jedan krak afere Plin za cent i da je to dio cjeline međusobnog obračuna dviju struja unutar HDZ-a, struje koja podržava jednog tajkuna g. Vujnovca i druge struje koja je se založila za njegovog jataka bivšeg g. Lovrinčevića. Dakle, ne radi se o ničem drugom nego o unutarnjoj borbi za privatne interese unutar jedne stranke HDZ-a.

Pokušaj da prebacite odgovornost na druge stranke, pokušaj da govorite o tome kako druge stranke upravljaju sredstvima za medije jalov vam je pokušaj, zato što upravo oni gradovi poput Zagreba pa i poput Splita gdje su na vlasti one stranke koje vi danas ovdje prozivate i koje prezirete, su upravo oni gradovi koji su zajedno sa Hrvatskim novinarskim društvom i Hrvatskim sindikatom novinara osnovali neovisna povjerenstva za dodjelu sredstava medijima što je danas nota bene …/Upadica predsjednik: Hvala lijepa kolegice Benčić./… pohvalila vaša ministrica, …/Upadica predsjednik: Hvala lijepa./… a to je ono što vi na državnoj razini nikada niste i nećete napraviti.

Kolegice Benčić stanka je odobrena. Idemo dalje.

Kolegice Peović izvolite.

Hvala.

Tražim stanku u ime kluba HSS-a i RF-a u trajanju od 10 minuta kako bismo naglasili da je ovo prebacivanje loptice tko je kriv, za koga pišu mediji malom čovjeku u Hrvatskoj zapravo svejedno, briga ga za koga, za koju frakciju kapitala piše određeni medij. Ali ono što jest briga naše ljude koji imaju jednu od najnižih plaća u Europi, najniže imovine, mirovine najniže minimalne plaće u Europi jest trag novca. Gdje je taj novac i tko je još uzeo novac iz proračuna i strpao u privatni džep? Ne vjerujemo da je samo Lovrinčević taj koji je javne novce iz proračuna trpao u džep. Slijedite trag novca.

Kaže Lovrinčević, ja sam ove godine izvukao 140 hiljada mogu iduće bar dok sam tu u ministarstvu tu di pada lova. E pa ta lova pada za vas i vaše ljude, za frakcije kapitala, a za običnog čovjeka jedva da spaja kraj s krajem.

I ono što nas zanima nije ova idila koju je danas crtao premijer Plenković o tom kišobranu HDZ-a ispod kojeg je sve idilično u kojoj ta priča o drugoj Hrvatskoj stvarno izgleda prekrasno, nas zanima stvarna Hrvatska, Hrvatska koja ima jedan od najnižih rasta BDP-a zadnjih 10 godina, koja ima jednu od najnižih rasta plaća zadnjih 10 godina, koja ima jednu od najniže mirovine u Europi, koja ima jednu od najnižih minimalnih plaća u Europi. I da, kaže Andrej Plenković danas mi smo smanjili vanjski dug, pa Japan ima ogroman vanjski dug, ali Japan ima 40 tisuća eura po glavi stanovnika dohodak. Rado ćemo se mijenjati evo neka nama duga Japana, a vi nama dajte te dohotke …/Upadica predsjednik: Hvala vam lijepa, stanka je odobrena./… dakle idilična Hrvatska baj, baj.