1. sjednica

Sabor

16. 5. 2024

Riječi koje označavaju sjednicu

Transkript

Poštovane dame i gospodo.

Sukladno članku 4. stavku 2. Poslovnika Hrvatskog sabora, pripala mi je dužnost i čast otvoriti 1. konstituirajuću sjednicu 11. saziva Hrvatskog sabora. Sve vas srdačno pozdravljam i čestitam zastupnicama i zastupnicima na izboru u Hrvatski sabor.

Posebno pozdravljam predsjednika Vlade i mandatara Andreja Plenkovića te članice i članove Vlade /Pljesak/, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića /Pljesak/, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića /Pljesak/.

Posebno pozdravljam bivše predsjednike Republike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović /Pljesak/, bivše predsjednike Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, Luku Bebića i Josipa Leku /Pljesak/, bivše predsjednike Vlade Franju Gregurića, Zlatka Metešu i Jadranku Kosor /Pljesak/, ostale visoke državne dužnosnike, potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu te predstavnike vojno-sigurnosnih institucija.

Pozdravljam i doajena Diplomatskog zbora preuzvišenog apostolskog nuncija u RH monsinjora Giorgia Lingua /Pljesak/, pozdravljam predstavnike crkvi vjerskih zajednica /Pljesak/, pozdravljam predstavnike Retorskog zbora, kulturnih i znanstvenih institucija /Pljesak/, pozdravljam i predstavnike poslodavaca, sindikata i komora te sve ostale uzvanike i predstavnike medija /Pljesak/.

Dame i gospodo na temelju odredbe čl. 98. Ustava RH, te čl. 5., 6. i 80. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike donio je odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani u srijedu 17. travnja 2024. godine. Izbori na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH održani su u utorak 16. travnja i srijedu 17. travnja 2024. godine. Izbori su ponovljeni na dva izborna mjesta i to 21. travnja 2024. godine. Državno izborno povjerenstvo 29. travnja 2024. godine objavilo je službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Predsjednik RH na temelju čl. 98. i čl. 74. Ustava RH sazvao je Hrvatski sabor na prvo zasjedanje. Izvješćujem vas da su prema izvješću DIP-a od 29. travnja 2024. godine u Hrvatski sabor izabrani 151 zastupnica i zastupnik.

Poštovani, da bi Hrvatski sabor bio konstituiran u skladu s odredbom 74. Ustava RH i čl. 4. Poslovnika Hrvatskog sabora potrebno je pristupiti izboru predsjednika Hrvatskog sabora.

Odredbom čl. 5. Poslovnika Hrvatskog sabora propisano je da pravo podnošenja prijedloga na konstituirajućoj sjednici za izbor predsjednika Hrvatskog sabora ima najmanje jedna trećina zastupnika Hrvatskog sabora. Za izbor predsjednika sabora podnesen je jedan prijedlog, pa bih molio kolegu Sanadera da u ime predlagatelja obrazloži prijedlog.

Izvolite.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade i članovi Vlade RH, poštovani predsjedniče Ustavnog suda, poštovani predsjedniče Vrhovnog suda, poštovane dame i gospodo uzvanici, poštovane kolegice i kolege, sve vas srdačno pozdravljam. Prije svega želim svim novoizabranim zastupnicama i zastupnicima čestitati na izboru u Hrvatski sabor.

Danas mi je dopala posebna čast da u ime predlagatelja obrazložim prijedlog da se za predsjednika Hrvatskog sabora izabere gospodin Gordan Jandroković. Prijedlog je podnijelo 79 zastupnika u HS-u.

Gospodin Jandroković kolega je sa preko 21 godinom iskustva u visokoj politici tijekom kojeg je obnašao različite dužnosti. 2003.g. prvi put je izabran za zastupnika u HS-u, a ovog travnja naši su mu građani dali povjerenje po sedmi put.

U vrijeme kada je Hrvatska ušla u NATO bio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija, isto tako bio je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija kada je Hrvatska završila pregovore za ulazak u punopravno članstvo EU.

2016.g. postao je potpredsjednik Sabora, a u svibnju sljedeće 2017.g. i njegov predsjednik. Kada je na tu dužnost izabran u 10. sazivu u srpnju 2020., postao je prvi predsjednik HS-a od 1990.g. koji je na tu dužnost izabran dva put. U oba navrata obnašao je uspješno, časno i izuzetno odgovorno, nemam nimalo dvojbi da će tako biti i ovaj, rekao bih povijesni treći put.

Poštovani kolegice i kolege, 11. saziv Hrvatskog sabora djelovat će u iznimno zahtjevnim globalnim okolnostima. Siguran sam da će promišljenim i kvalitetno usmjerenim javnim politikama nova vlada RH znati odgovoriti na sve buduće krize i iskušenja. U HS-u pak da u sljedeće 4 godine kroz dobre i argumentirane rasprave donosi zakone koji će uistinu biti po mjeri hrvatskog čovjeka i štititi njegov interes i interes hrvatske države. Kao zastupnici u HS-u pozvani smo tome pristupiti uvijek s primjerom ozbiljnošću i odgovornošću jer tako pridonosimo stabilnosti države i njenih institucija.

Posebno važnu ulogu u tom sveukupnom procesu ima upravo predsjednik HS-a. Stoga vas sada, poštovane kolegice i kolege, pozivam da i po treći put podržimo izbor g. Gordana Jandrokovića za predsjednika HS-a. Hvala vam.

Zahvaljujem kolegi Sanaderu. Otvaram raspravu. Ima li zainteresiranih? Ako nema, zaključujem raspravu.

Prije nego što glasujemo, želim vas izvijestiti da je 151 zastupnik i zastupnica ispunilo evidencijski listić, što znači da smo svi ovdje i nadam se da će tako biti što češće.

Za izbor predsjednika Sabora potrebna je većina glasova nazočnih zastupnika pa vas sada molim da umetnete karticu u za to predviđeno mjesto, oni koji ste zastupnici od ranije to znadete, oni koji možda još nisu imali prilike, da im pomognete pa krećemo sada sa glasovanje.

Predlažem dakle da se za predsjednika Hrvatskog sabora izabere zastupnik Gordan Jandroković.

Glasovalo je 150 zastupnica i zastupnika, 144 bilo je za, 6 je bilo protiv, tako da utvrđujem da je za predsjednika HS-a izabran Gordan Jandroković. /Pljesak./

I objavljujem da je izborom predsjednika HS-a Hrvatski sabor konstituiran. Dame i gospodo zastupnici, pozivam vas sada da odamo počast domovini.

- Izvođenje himne "Lijepa naša domovino" -

Pozivam sada sve zastupnice i zastupnike te sve uzvanike da minutom šutnje odamo počast svima onima koji su zaslužni što imamo slobodnu, neovisni i demokratsku državu, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmani i svim hrvatskim braniteljima. Isto tako, odajmo počast svim preminulim zastupnicama i zastupnicima dosadašnjih saziva, kao i svima koji su doprinijeli boljitku naše domovine.

- Minuta šutnje –

Nek je vječna slava i hvala im.

Prije nastavka sjednice, dopustite mi da vam se sada zahvalim na ukazanom povjerenju kratkim obraćanjem.

Dame i gospodo, sve vas još jednom srdačno pozdravljam, a posebno pozdravljam zastupnice i zastupnike 11. saziva HS-a. Dopustite mi na početku da zahvalim kolegicama i kolegama iz HDZ-a, našim koalicijskim partnerima i onima koji su me predložili, a i svima vama koji ste me izabrali. Dobiti po 3. puta povjerenja zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika HS-a zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će po prvi puta sjesti u saborske klupe.

Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana, a upravo je to povjerenje ključno jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno. Nemojmo to zaboraviti. Nas su u ovaj Visoki dom izabrali hrvatski birači. Današnji sastav Sabora odraz je volje čak 2 milijuna 140 tisuća 824, odnosno 61,48% hrvatskih građana sa pravom glasa.

Želim stoga zahvaliti svima onima koji su 16. i 17. travnja na biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu obavili svoju građansku dužnost. Poslali su nedvosmislenu poruku o tome kakav sastav Hrvatskog sabora žele. Naš je legitimitet, dakle legitimitet svih nas koji sjedimo ovdje neosporan. Drage kolegice i kolege, razmatrajući što bi bilo najprimjerenije reći na današnjoj konstituirajućoj sjednici vodio sam se sljedećim pristupom da to odražava trenutak u kojem se naša Domovina i svijet nalaze, te da pokušam biti konstruktivan i pozitivan i da ukoliko je to uopće moguće budem poticajan i motivirajući kada je u pitanju naša suradnja kroz sljedeće četiri godine.

Pripremajući se htio sam provjeriti što sam govorio u prigodama svojih ranijih izbora na mjestu predsjednika Hrvatskog sabora 2017. i 2020. godine. U oba sam navrata naglasak stavio na važnost jačanja naših državnih institucija i održavanja političke stabilnosti, pozivao sam da se u Hrvatskom saboru kao središnjem mjestu naše državnosti, demokratskog legitimiteta i političke rasprave uvijek međusobno uvažavamo bez obzira na razlike koje iza nas postoje, da se nadmećemo argumentima, da nastojimo uvijek biti razboriti, smireni i odgovorni.

Govorio sam i o izazovima pred kojima su se Hrvatska i svijet našli. Tada su to bili potresi u Zagrebu i na Banovini, te pandemija covida-19 sa svim svojim višestrukim posljedicama. Posebno sam isticao koliko je u takvim zahtjevnim okolnostima važna osobna odgovornost političara i upravo je ta osobna odgovornost preduvjet bez kojeg se u politici ne bi smjelo djelovati i to vrijedi za sve sudionik političkog života Hrvatske.

Poštovane kolegice i kolege, gledajući svijet danas izvjesno je da živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju. Rat bijesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti.

Nadalje, suočeni smo sa mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti, te poremećajima u globalnim lancima opskrbe što sa sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice. Paralelno promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra.

I jučerašnji šokantni atentat na slovačkog premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko nas ponekad malo dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak.

Dame i gospodo, izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim i europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese.

Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije. To je slika svijeta u kojem danas živimo. Istovremeno unatoč svemu što sam upravo naveo neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država. Zaista vrijedi podsjetiti na zacrtane strateške ciljeve koje smo uspjeli ostvariti u takvom zahtjevnom geopolitičkom kontekstu. Naš smo kopneni teritorij konačno spojili Pelješkim mostom. Postali smo članicom euro

područja i Schengenskog prostora. Izgradili smo LNG terminal na Krku i osigurali nesmetanu opskrbu plinom. Ojačali smo vlastite obrambene kapacitete i sposobnost odvraćanja. Nabavili smo zrakoplove Rafal, helikoptere Crni jastreb i Kiowa Warrior, borbena oklopna vozila Patria i Bradlay, te sustav protuzračne obrane Mistral tri.

I nećemo sasvim sigurno na tome se zaustaviti. Nadalje, stopa rasta BDP-a u kontinuitetu, stope rasta BDP-a u kontinuitetu su nam među najvišima u Europskoj uniji. Ove godine imamo povijesno najveću razinu zaposlenosti sa preko milijun i 700 000 zaposlenih. Bilježimo i najnižu razinu nezaposlenosti, vrlo značajan ukupni rast plaća i najviši kreditni rejting u povijesti.

Čitavim nizom pomno osmišljenih mjera uspjeli smo očuvati standard hrvatskih građana, te odgovarajućim mjerama socijalne politike zaštititi najranjivije skupine. Bez i malo sumnje Hrvatska stalno i vidno napreduje, tendenciozno je to ne primijetiti. No, to ne znači da se zadovoljavamo postignutim. Naprotiv, upravo su sva naša dosadašnja postignuća bitan preduvjet ali i najbolja podloga za nove iskorake.

Od nove hrvatske Vlade predvođene premijerom Plenkovićem stoga očekujem da nastavi raditi na jačanju naše nacionalne sigurnosti, međunarodnog položaja uključujući i ulazak u OECD. Da i dalje radi na rastu životnog standarda naših građana na promicanju društvene solidarnosti i na odgovarajućoj socijalnoj zaštiti svih koji su na bilo koji način ugroženi.

Očekujem da učini dodatne iskorake u reformi pravosudnog i zdravstvenog sustava, te u još snažnijoj borbi protiv korupcije, da nastavi štititi temelj na kojem počiva moderna Hrvatska država, a to je pobjeda u Domovinskom ratu. U samoj srži te pobjede jest vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i nesebična žrtva koju su podnijeli odvažni hrvatski branitelji i njihove obitelji.

Očekujem i nastavak zaštite i promicanja tradicionalnih hrvatskih kršćanskih i obiteljskih vrijednosti, identiteta hrvatskog naroda, našeg jezika, tradicije i kulturne baštine. U tom kontekstu s ponosom naglašavam kako je iza mene replika hrvatske zastave trobojnice koja je prvi put izvješena u Saboru 5. lipnja 1848. godine pri ustoličenju bana Josipa Jelačića. Upravo je taj saziv Sabora prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora. U Sabor su tada ušli prvaci Hrvatskog narodnog pokreta Gaj, Šokčević, Kukuljević Sakcinski, Vukotinović, Mažuranić i drugi. Banska je zastava u sabornici bila i na konstituirajućoj sjednici prvi, prvog demokratski izabranog višestranačkog sabora 30. svibnja 1990. godine.

Vraćajući se na očekivanja od nove hrvatske vlade želim naglasiti i da nam treba i dodatno jačanje veza s iseljenom Hrvatskom. Trebamo se nastaviti snažno zauzimati za konstitutivnost i jednakopravnost Hrvata u BiH te za zaštitu prava Hrvata u zemljama u kojima su nacionalna manjina.

I na kraju najvažnije, da kroz konkretne poticajne demografske mjere preokrenemo postojeće negativne trendove i da broj stanovnika u Hrvatskoj počne rasti. Uvjeren sam da će se sva ta očekivanja u konačnici ispuniti.

S druge strane dame i gospodo moramo biti svjesni kako tek jedna izvanredni događaj sigurnosni ili zdravstveni, klimatski ili gospodarski može poremetiti sve ono što smo godinama naporno gradili i ono što tek planiramo napraviti. Zato je toliko bitno da sve dosad postignuto nikad ne uzimamo zdravo za gotovo da činimo sve što je u našoj moći kako bismo sačuvali vrijednosti za koje smo se teško izborili. Slobodu i mir, demokraciju i pluralizam, ljudska prava i prava manjina te vladavinu prava. Stoga želim naglasiti kako današnje vrijeme nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam ili dovođenje u pitanje temelja ustavno pravnog poretka. Naprotiv, nužno se usredotočiti na našu primarnu parlamentarnu zadaću, a to je rad za opće dobro.

Moramo zajedno osigurati ozračje za kvalitetnu političku raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit naših građana. Na taj način dajemo i vlastiti obol jačanju našim institucija, političkoj i gospodarskoj stabilnosti naše domovine te njenoj sigurnosti u budućnosti.

Poštovane kolegice i kolege, dame i gospodo uzvanici, briga o javnom dobru morala bi biti u samom središtu svih naših političkih nastojanja i nadmetanja, dakako svatko u politici može političke ideje artikulirati na sebi svojstven način, no treba biti svjestan da odabrani politički stil uvijek ima i svoje posljedice, da mora proći periodični sud birača. Nedavni parlamentarni izbori su pokazali kako birači itekako znaju razlučiti odgovorno od neodgovornog i konstruktivno od destruktivnog ponašanja.

Moje je duboko uvjerenje kako nasuprot populizmu i ekstremizmu koje gledam koji globalno uzimaju sve više maha, Hrvatska treba političare koji su spremi pošt… koji su se spremni pošteno natjecati idejama i konkretnim prijedlozima, ljude koji moraju biti usmjereni na boljitak zajednice u kojoj žive, a ne na destrukciju i kritiku koja je prečesto sama sebi svrhom.

Osobno i po treći put trudit ću se biti korektan i kolegijalan predsjednik Hrvatskog sabora i uvažavati svakog tko i mene uvažava. Hrvatski sabor baš i kao hrvatsko društvo čije bismo zrcalo trebali biti moramo graditi kao prostor suradnje, a ne sukoba i dodatne polarizacije.

Stoga namjeravam predložiti da što žurnije krenemo s izmjenama saborskog Poslovnika koji će naš rad u budućnosti unaprijediti. Isto tako najavljujem skorašnje privremeno preseljenje sabora u zagradu Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman zbog obnove naše povijesne zgrade.

Nadam se kako ćemo ovaj mandat ipak završiti upravo u ovom velebnom zdanju simbolu hrvatskog parlamentarizma. No, na kojoj god lokaciji djelovali imamo istu dužnost, zajedno afirmirati Hrvatski sabor kao pravičnog zakonodavca i istinskog čuvara demokracije, kao mjesto gdje će se uvijek štiti Ustav i braniti pravna država.

Na kraju želim još jednom zahvaliti hrvatskim građanima na povjerenju koje su nam iskazali izabravši nas da ih u ovom visokom domu predstavljamo. Čestitam još jednom i svima vama te vam želim puno uspjeha u budućem radu.

Hvala vam. /Pljesak./

Prelazimo onda na rad prema utvrđenom dnevnom redu, prva točka je:

- Izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Članak 5. Poslovnika predviđa da prijedlog za izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva ima pravo podnijeti 1/3 izabranih zastupnika.

Člankom 117. Poslovnika propisano je da povjerenstvo ima predsjednika, potpredsjednika i 7 članova.

Sukladno međustranačkom dogovoru podnesen je slijedeći prijedlog.

Za predsjednika Povjerenstva je predložen zastupnik Robert Jankovics, za potpredsjednicu predložena je zastupnica Barbara Antolić Vupora, a za članove povjerenstva Nikolina Baradić, Rada Borić, Krešimir Čabaj, Saša Đujić, Tomislav Klarić, Ante Kujundžić i Hrvoje Zekanović.

Otvaram raspravu.

Nema prijavljenih, pa zaključujem raspravu i dajem na glasovanje prijedlog za izbor predsjednik, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Molim vas glasujmo.

Utvrđujem da je jednoglasno sa 151 glasom za prihvaćen navedeni prijedlog, pa čestitam predsjedniku i potpredsjednici, tako je i članovima i članicama Mandatno-imunitetnog povjerenstva na izboru i pozivam ih da odmah održe sjednicu i pripreme izvješće sukladno Članku 6. Poslovnika.

Sjednica povjerenstva održat će se u Dvorani Janka Draškovića.

Do izrade izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva određujem stanku u trajanju od 60 minuta, dakle 1 sat. Znači nastavit ćemo u 12,40 ćemo nastaviti s radom. Do tada pozivam sve vas, pozivam i naše goste, uzvanike da nam se pridruže na domjenku koji će se održati u prostoriji do sabornice u prigodi konstituiranja sabora. Hvala vam svima još jednom.

STANKA U 11,37 SATI.

NASTAVAK NAKON STANKE U 12,42 SATI.

Poštovane kolegice i kolege nastavljamo s radom. Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima točka je dnevnog reda pa molim predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva gospodina Roberta Jankovića da podnese izvješće. Izvolite. Ono će trajati malo duže pa vas molim za strpljenje.

Poštovani gospodine predsjedniče, poštovane kolegice i kolege MIP Hrvatskoga sabora na 1. sjednici održanoj 16. svibnja 2024. godine razmotrilo je konačne rezultate za zastupnike u Hrvatski sabor provedenih 17. i 16., 17. i 21. travnja 2024. Državnog izbornog povjerenstva RH od 29. travnja 2024. Odlukom o raspuštanju Hrvatskog sabora, sabor je raspušten 14. ožujka 2024., a predsjednik Republike Zoran Milanović donio je 15. ožujka 2024. odluke, odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su provedeni 16., 17. i 21. travnja 2024. MIP je utvrdilo da je u Hrvatski sabor u skladu s odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izabran 151 zastupnik i to: 140 zastupnika izabrano je sa kandidacijskih lista u 10 izbornih jedinica u skladu s čl. 38 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. 3 zastupnika izabrano je s kandidacijskih lista u posebnoj 11. izbornoj jedinici u skladu s čl. 44 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, a 8 zastupnika nacionalnih manjina izabrano je s kandidacijskih lista u posebnoj 12. izbornoj jedinici u skladu s odredbama članaka 16 i 17 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. MIP je utvrdilo da zastupnicima 10. sabora, 10. saziva Hrvatskog sabora u skladu s odredbom čl. 10 st. 1 Poslovnika Hrvatskog sabora, danom konstituiranja novog saziva prestaje zastupnički mandat. Istog dana prestaje im i članstvo u tijelima i organizacijama izvan sabora na koje ih je Hrvatski sabor imenovao iz reda zastupnika, ako je imenovanje uvjetovano s obnašanjem zastupničke dužnosti kao i članstvo u radnim tijelima sabora. Slijedom navedenog MIP u skladu s čl. 6 Poslovnika Hrvatskog sabora jednoglasno predlaže Hrvatskom saboru donošenje zaključka o prihvaćanju izvješća MIP-a Hrvatskoga sabora.

Pa pod 1. Prihvaća se izvješće MIP-a o provedenim izborima za zastupnika u Hrvatskim, u Hrvatski sabor i imenima izabranih zastupnika. Imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje. Imenima izabranih zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te imenima zastupnika kojima mandat prestaje te zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost.

Pa pod 2. Danom konstituiranja 11. saziva Hrvatskog sabora 16. svibnja 2024., prestaje mandat zastupnicima 10. saziva sabora, a u novi 11. saziv Hrvatskog sabora izabrani su slijedeći zastupnici abecednim redom.

Krešimir Ačkar, Mirela Ahmetović, Igor Andrović, Barbara Antolić Vupora, Ivan Anušić, Jasenka Auguštan Pentek, Branko Bačić, Damir Bakić, Boška Ban Vlahek, Stephen Nikola Bartulica, Arsen Bauk, Krešo Beljak, Sandra Benčić, Vili Beroš, Josip Bilaver, Vladimir Bilek, Dubravko Bilić, Damir Biloglav, Sanja Bježančević, Blaženko Boban, Biljana Borzan, Gordan Bosanac, Ivan Bosančić, Davor Božinović, Nikolina Brnjac, Ivan Bugarin, Miro Bulj, Oleg Butković, Ivan Celjak, Pero Ćosić, Josip Dabro, Ante Deur, Danijela Dolenec, Dalibor Domitrović, Irena Dragić, Josip Đakić, Saša Đujić, Šime Erlić, Mato Franković, Martina Furdek Hajdin, Veselko Gabričević, Sabina Glasovac, Željko Glavić, Tomislav Golubić, Peđa Grbin, Zoran Gregurović, Gordan Grlić Radman, Nikola Grmoja, Damir Habijan, Siniša Hajdaš Dončić, Mislav Herman, Armin Hodžić, Dario Hrebak, Kristina Ikić Baniček, Goran Ivanović, Mišel Jakšić, Gordan Jandroković, Robert Janković, Dragana Jeckov, Tomislav Josić, Antonija Jozić, Josip Jurčević, Branka Juričev Martinčev, Veljko Kajtazi, Krunoslav Katičić, Ivana Kekin, Tomislav Klarić, Darko Klasić, Anton Kliman, Mislav Kolakušić, Željko Kolar, Ljubomir Kolarek, Branko Kolarić, Zlatko Komadina, Luka Korlaet, Sandra Krpan, Damir Krstičević, Mišo Krstičević, Andro Krstulović Opara, Ante Kujundžić, Ivica Kukavica, Željko Lacković, Boris Lalovac, Dubravka Lipovac Pehar, Marija Lugarić, Ivica Lukanović, Ivan Malenica, Ivana Marković, Miroslav Marković, Danijel Marušić, Ivan Matić, Predrag Fred Matić, Nikola Mažar, Tomo Medved, Zvonko Milas, Marin Miletić, Mario Milinković, Stipo Mlinarić, Anka Mrak-Taritaš, Nina Obuljen Koržinek, Dalija Orešković, Ranko Ostojić, Josip Ostrogović, Dalibor Paus, Marijan Pavliček, Ivan Penava, Loris Peršurić, Igor Peternel, Marijana Petir, Božo Petrov, Ernest Petri, Marin Piletić, Boris Piližota, Andrej Plenković, Draženka Polović, Matija Posavec, Ivica Puljak, Marijana Puljak, Milorad Pupovac, Dario Pušić, Ana Puž Kukuljan, Ivan Račan, Ivan Radić, Mario Radić, Furio Radin, Dušica Radojčić, Sanja Radolović, Nino Raspudić, Urša Raukar-Gamulin, Željko Reiner, Tonči Restović, Ante Sanader, Marija Selak Raspudić, Darko Sobota, Tanja Sokolić, Davor Ivo Stier, Anđelko Stričak, Anja Šimpraga, Ivan Šipić, Predrag Štromar, Tomislav Šuta, Tomislav Tomašević, Miro Totgergeli, Nataša Tramišak, Zvonimir Troksot, Radoje Vidović, Martina Vlašić-Iljkić, Vesna Vučemilović, Hrvoje Zekanović, Mihael Zmajlović, Dario Zurovec.

3. U skladu s čl. 9. st. 3. Zakona o izborima zastupnika u HS zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s istodobnim obnašanjem pojedine dužnosti iz st. 1. istoga članka ostvareni su uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata slijedećim zastupnicima, Igor Andrović, Ivan Anušić, Branko Bačić, Vili Beroš, Josip Bilaver, Blaženko Boban, Davor Božinović, Oleg Butković, Ivan Celjak, Danijela Dolenec, Šime Erlić, Martina Furdek Hajdin, Gordan Grlić Radman, Damir Habijan, Antonija Jozić, Željko Kolar, Zlatko Komadina, Luka Korlaet, Danijel Marušić, Tomo Medved, Zvonko Milas, Nina Obuljen Koržinek, Ernest Petri, Marin Piletić, Andrej Plenković, Matija Posavec, Anđelko Stričak i Tomislav Tomašević.

4. Sukladno čl. 14. st. 1. Zakona o izborima zastupnika u HS, a na temelju pisanih zahtjeva zastupnika ostvareni su uvjeti za početak mirovanja zastupničkog mandata slijedećim zastupnicima, Ivica Puljak, Mario Radić.

Sukladno čl. 10. st. 1. toč. 1. Zakona o izborima zastupnika u HS u vezi čl. 10. st. 2. i 3. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz RH zbog podnošenja ostavke ostvareni su uvjeti za prestanak zastupničkog mandata slijedećim zastupnicima, Biljana Borzan, Mislav Kolakušić, Predrag Fred Matić.

6. U skladu s čl. 42. Zakona o izborima zastupnika u HS izabranim zastupnicima kojima je mandat prestao ili miruje određeni su zamjenici, pod jedan Ljubica Lukačić, zamjena, zamjenica zastupnika kandidiranog u I. izbornoj jedinici na listi Hrvatske demokratske zajednice HDZ, Hrvatske socijalno-liberalne stranke HSLS, Hrvatske demokršćanske stranke HDS, Hrvatske narodne stranke liberalni demokrati HNS, Hrvatske stranke umirovljenika HSU umjesto Andreja Plenkovića.

Marko Pavić, zamjenik zastupnika kandidiran u VI. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Davora Božinovića.

Majda Burić, zamjenica zastupnika kandidirana u VII. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Tome Medveda.

Josip Borić, zamjenik zastupnika kandidiran u VIII. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Olega Butkovića.

Dalibor Milan, zamjenik zastupnika kandidiran u X. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Branka Bačića.

Marin Mandarić, zamjenik zastupnika kandidiran u IV. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ivana Anušića.

Zdravka Bušić, zamjenica zastupnika kandidirana u II. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Gordana Grlića Radmana.

Nikolina Baradić, zamjenica zastupnika kandidirana u IX. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Josipa Bilavera.

Ante Babić, zamjenik zastupnika kandidiran u IX. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Šime Erlića.

Ljubica Jembrih, zamjenica zastupnika kandidirana u III. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Damira Habijana.

Josip Šarić, zamjenik zastupnika kandidiran u V. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Marina Piletića.

Danijela Blažanović, zamjenica zastupnika kandidirana u VI. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Vili Beroša.

Maksimilijan Šimrak, zamjenik zastupnice kandidiran u I. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Nine Obuljen Koržinek.

Jasna Vojnić, zamjenica zastupnika kandidirana u XI. izbornoj jedinici na listi HDZ-a umjesto Zvonka Milasa.

Dubravka Novak, zamjenica zastupnika kandidirana u III. izbornoj jedinici na listi Možemo! politička platforma hoćemo pravedno umjesto Luke Korlaeta.

Ivan Budalić, zamjenik zastupnika kandidiran u X. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Blaženka Bobana.

Magdalena Komes, zamjenica zastupnika kandidirana u VII. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ivana Celjaka.

Damir Mandić zamjenik zastupnice kandidiran u 7. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Martine Furdek-Hajdin. Vesna Bedeković zamjenica zastupnika kandidirana u 4. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Igora Androvića. Anamarija Blažević zamjenica zastupnice kandidirana u 5. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Antonije Jozić. Anita Curiš Krok zamjenica zastupnika kandidirana u 3. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, Centar, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom, Narodne stranke-Reformisti, Građansko-liberalni savez GLAS umjesto Željka Kolara. Željko Jovanović zamjenik zastupnika kandidiran u 8. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske SDP, Centar, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom, Građansko-liberalni savez umjesto Zlatka Komadine. Sanda Livia Maduna zamjenica zastupnika kandidiranog u 5. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Danijela Marušića. Ivica Baksa zamjenik zastupnika kandidiran u 3. izbornoj jedinici na listi Nezavisne platforme Sjever NPS umjesto Matije Posavca. Ivan Dabo zamjenik zastupnice kandidiran u 7. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ernesta Petrija. Goran Kaniški zamjenik zastupnika kandidiran u 3. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Anđelka Stričaka. Rada Borić zamjenica zastupnika kandidirana u 6. izbornoj jedinici na listi Možemo! politička platforma umjesto Tomislava Tomaševića. Jelena Miloš zamjenica zastupnice kandidirana u 2. izbornoj jedinici na listi Možemo! politička platforma, Hoćemo pravedno umjesto Danijele Dolenec. Viktorija Knežević zamjenica zastupnika kandidirana u 10. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, Centar, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom, Narodna stranka-Reformisti, Građansko-liberalni savez GLAS umjesto Ivice Puljka. Krešimir Čabaj zamjenik zastupnika kandidiran u 4. izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta DP, Pravo i pravda, Nezavisni demokratski HSS DHSS, Zelena lista umjesto Marija Radića. Mate Vukušić zamjenik zastupnice kandidiran u 4. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, Centar, Hrvatske seljačke stranke, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom, Narodne stranke Reformisti, Građansko-liberalni savez umjesto Biljane Borzan. Dražan Dizdar zamjenik zastupnika kandidiran u 1. izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Blok za Hrvatsku, Agrameri-nezavisna lista umjesto Mislava Kolakušića. Marko Krička zamjenik zastupnika kandidiran u 5. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, Centar, Hrvatske seljačke stranke, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom, Narodne stranke-Reformisti, Građansko-liberalni savez GLAS umjesto Predraga Freda Matića.

Sukladno navedenom Mandatno-imunitetno povjerenstvo na temelju čl. 116. Poslovnika HS-a, a u skladu s člancima 9., 10., 11. i 14. Zakona o izborima zastupnika u HS jednoglasno sa devet glasova za predlaže HS-u donošenje odluke o početku mirovanja zastupničkih mandata zastupnika, prestanku zastupničkih mandata zastupnika i početku obnašanja zastupničkih dužnosti zamjenika zastupnika u HS-u.

Dana 16. svibnja 2024. započinju mirovanja zastupničkih mandata zastupnicima iz točke 3. i 4. Zaključka HS-a o prihvaćanju Izvješća Mandatno-imunitetno povjerenstva od 16. svibnja 2024., prestaju zastupnički mandati zastupnicima iz točke 5. istoga Zaključka, a zastupničku dužnost istog dana počinju obnašati zamjenici zastupnika.

Pod 1. Ljubica Lukačić zamjenica zastupnika kandidirana u 1. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Andreja Plenkovića. Marko Pavić zamjenik zastupnika kandidiran u 6. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Davora Božinovića. Majda Burić zamjenica zastupnika kandidirana u 7. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Tome Medveda. Josip Borić zamjenik zastupnika kandidiran u 8. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Olega Butkovića. Dalibor Milan zamjenik zastupnika kandidiran u 10. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Branka Bačića. Marin Mandarić zamjenik zastupnika kandidiran u 4. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ivana Anušića. Zdravka Bušić zamjenica zastupnika kandidirana u 2. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Gordana Grlića Radmana. Nikolina Baradić zamjenica zastupnika kandidirana u 9. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Josipa Bilavera. Ante Babić zamjenik zastupnika kandidiran u 9. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Šime Erlića. Ljubica Jembrih zamjenica kandidata kandidirana u 3. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Damira Habijana. Josip Šarić zamjenik zastupnika kandidiran u 5. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Marina Piletića. Danijela Blažanović zamjenica zastupnika kandidirana u 6. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Vili Beroša. Maksimilijan Šimrak zamjenik zastupnice kandidiran u 1. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Nine Obuljen Koržinek. Jasna Vojnić zamjenica zastupnika kandidirana u 11. izbornoj jedinici na listi HDZ-a umjesto Zvonka Milasa. Dubravka Novak zamjenica zastupnika kandidirana u 3. izbornoj jedinici na listi Možemo! politička platforma, Hoćemo pravedno umjesto Luke Korlaeta.

Ivan Budalić, zamjenik zastupnika kandidiran u X. Izbornoj jedinici na listi Hrvatske demokratske zajednice, HSLS, HDS, HSU umjesto Blaženka Bobana.

Magdalena Komes, zamjenica zastupnika kandidirana u VII. Izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ivana Celjaka.

Damir Mandić, zamjenik zastupnice kandidirane u VII. Izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Martine Furdek Hajdin.

Vesna Bedeković, zamjenica zastupnika kandidiranog u IV. Izbornoj jedinici HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Igora Androvića.

Anamarija Blažević, zamjenica zastupnice kandidirane u V. Izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Antonije Jozić.

Anita Curiš Krok, zamjenica zastupnika kandidirana u III. Izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, CENTAR, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalije Orešković i ljudi sa imenom i prezimenom, Narodne stranke – Reformisti, Građansko-liberalni savez GLAS umjesto Željka Kolara.

Željko Jovanović, zamjenik zastupnika kandidiran u VIII. Izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, CENAR, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalija Orešković i Ljudi sa imenom i prezimenom, Građansko-liberalni savez GLAS umjesto Zlatka Komadine.

Sanda Livia Maduna, zamjenica zastupnika kandidirana u V. izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Danijela Marušića.

Ivica Baksa, zamjenik zastupnika kandidiran u III. Izbornoj jedinici na listi nezavisne platforme „Sjever“ umjesto Matije Posavca.

Ivan Dabo, zamjenik zastupnika kandidiran u VII. Izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Ernesta Petrya.

Goran Kaniški, zamjenik zastupnika kandidiran u III. Izbornoj jedinici na listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU umjesto Anđelka Stričaka.

Rada Borić, zamjenica zastupnika kandidirana u VI. Izbornoj jedinici na listi MOŽEMO politička platforma, umjesto Tomislava Tomaševića.

Jelena Miloš, zamjenica zastupnice kandidirane u II. Izbornoj jedinici na listi MOŽEMO, politička platforma „Hoćemo pravedno“ umjesto Danijele Dolenec.

Viktorija Knežević zamjenica zastupnika kandidirana u X. Izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske, CENTAR, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalija Orešković i ljudi sa imenom i prezimenom, Narodna stranka -Reformisti, Građansko-liberalni savez, umjesto Ivice Puljka.

Krešimir Čabalj, zamjenik zastupnika kandidiran u IV. izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, nezavisni demokratski HSS, DHSS, Zelena lista umjesto Marija Radića.

Mate Vukušić, zamjenik zastupnice kandidiran u IV. Izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske SDP, CENTAR, Hrvatske seljačke stranke HSS, Dalije Orešković i ljudi sa imenom i prezimenom, Narodne stranke – Reformisti i Građansko-liberalni savez umjesto Biljane Borzan.

Dražan Dizdar, zamjenik zastupnika kandidiran u I. Izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Blok za Hrvatsku, Agrameri, nezavisna lista umjesto Mislava Kolakušića.

Marko Krička, zamjenik zastupnika kandidiran u V. Izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije SDP, CENTAR, Hrvatske seljačke stranke, HSS, Dalije Orešković i ljudi sa imenom i prezimenom, Narodna stranka – Reformisti, Građansko-liberalni savez umjesto Predraga Freda Matića.

To je to. Hvala. /Pljesak./

Hvala kolegi Jankoviću.

Ja otvaram raspravu o ovom izvješću.

Ima li zainteresiranih? Ne.

Onda zaključujem raspravu i dajem na glasovanje Zaključak o prihvaćanju Izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima za Hrvatski sabor, te odluku koja čini njezin sastavni dio.

Molim glasujmo.

Utvrđujem da je jednoglasno sa 148 glasova za prihvaćeno izvješće kako ga je predložilo Mandatno-imunitetno povjerenstvo. I prihvaćen je predloženi zaključak i odluka.

Sada prelazimo na davanje prisege zastupnika.

Nakon izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima sukladno članku VII. Poslovnika pozivam vas da pristupimo davanju prisege.

U članku VII. Poslovnika propisano je da predsjedatelj pročita tekst prisege, a nakon toga poimenično proziva zastupnice i zastupnike. Zastupnice i zastupnici nakon što su poimenično prozvani ustaju i izgovaraju – prisežem.

Tekst prisege glasi: Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Sada prelazimo na prozivanje zastupnika i onda vi govorite prisežem.

Prvi na redu Krešimir Ačkar.

Netko se nije isključio, odnosno netko se uključio, a da nije trebao.

Možete sada? Ne? Evo ga.

Prisežem.

…/Upadica predsjednik: Još jednom./…

Ahahaha, triput je triput. Prisežem!