3. sjednica

Sabor

18. 9. 2024

Transkript

Poštovane zastupnice i poštovani zastupnici. Otvaram 3. sjednicu Hrvatskog sabora i sve vas srdačno pozdravljam na našoj novoj adresi.

Ovdje ćemo raditi sve dok ne bude obnovljena naša saborska zgrada na Trgu sv. Marka, planirana obnova, kao što znadete je otprilike 3 godine, 36 mjeseci.

Prije nego što krenemo dalje s radom, zahvalio bih se svima koji su pomogli da se preselimo u ovaj prostor, zahvalio bih se i Ministarstvu obrane, zahvalio bih se Hrvatskoj vojci na tome što su nam ustupili prostor, na tome što su nam pomogli u preseljenju. Zahvaljujem se isto tako, Tajništvu HS-a, saborskim službama, svima onima koji su dali svoj doprinos kako bi, evo u samo 2 mjeseca ovaj prostor pretvorili u parlament, što zaista nije bilo lako, međutim, čini mi se da je posao dosta uspješno obavljen. Postoji još nešto radova koji će biti gotovi u iduća 2 tjedna, no nadam se da neće utjecati na kvalitetu rada i na osjećaj svih vas koji ste došli u ove nove prostore.

U onoj drugoj zgradi trebat će još 2 tjedna kako bi i drugi kat došao u punu funkciju i molim još za malo strpljenja, a sve eventualne ovaj, probleme ili poteškoće ili bilo što što primijetite, ja vas molim da signalizirate kako bismo onda to isto tako, unaprijedili. Posebno danas pozdravljam s nama i predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, potpredsjednike Vlade i ostale nazočne članice i članove Vlade RH.

Ovom sjednicom započinje naše redovito zasjedanje koje prema odredbama Ustava RH i Poslovnika HS-a započinje 15. rujna i završava 15. prosinca pa vas sada pozivam da na početku zasjedanja odamo počast domovini izvođenjem himne Lijepa naša domovino.

- Izvođenje himne "Lijepa naša domovino" -

Sada vas molim da minutom šutnje odamo počast svim preminulim saborskim zastupnicima, svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu i svima onima koji su ugradili sebe u našu modernu, slobodnu, demokratsku RH.

- Minuta šutnje –

Poštovane zastupnice i zastupnici, zapisnik 2. sjednice HS-a primili ste elektroničkim putem. Ima li primjedbi na zapisnik?

Kako nema primjedbi, utvrđujem da smo usvojili zapisnik 2. sjednice HS-a u predloženom tekstu.

Prelazimo sada na utvrđivanje dnevnog reda sjednice. Uz poziv za sjednicu primili ste i prijedlog dnevnog reda. Konačni prijedlog dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem. Naglašavam da su nove točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda tiskane debljim slovima. U konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio sam 7 novih točaka pod rednim brojevima 1-3 i 7-10.

Kako pisanih prigovora na dnevni red koji sam priložio uz poziv za sjednicu kao ni na točke predložene u konačnom prijedlogu dnevnog reda nije bilo, sukladno Članku 225. Poslovnika dnevni red 3. sjednice smatra se utvrđenim te ga u skladu s Člankom 228. Poslovnika objavljujem.

Poštovane zastupnice i zastupnici krećemo sa radom.

Na početku samo prijedlog za objedinjavanje. Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo predlaže na temelju članka 247. Poslovnika Hrvatskog sabora da se provede objedinjena rasprava o točkama druga i treća dnevnog reda predviđenog za danas. To su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o građevinskoj inspekciji i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Jesmo li suglasni sa ovim prijedlogom? Hvala. Onda ćemo provesti objedinjenu raspravu.

NASTAVAK NAKON STANKE U 12,00 SATI

Dobar dan.

Poštovane saborske zastupnice i saborski zastupnici prije nego pristupimo prvom glasovanju u novoj zgradi Hrvatskoj sabora želim vas podsjetiti kako u ovu nedjelju 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tog smo dana prije 25 godina u Općinskom sudu u Zagrebu svjedočili zastrašujućem epilogu jedne brakorazvodne parnice. Muškarac je tada ubio vlastitu suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio sudsku zapisničarku. Taj nas je strašni čin na vrlo potresan način podsjetio koliko često nasilje nad ženama dolazi iz kruga obitelji i od strane bliskih im osoba ili onih koji su im nekada bili bliski, a nasilje u obitelji ima mnogo lica. Ono među ostalim može biti fizičko, psihičko, spolno i ekonomsko. Sva su jednako nedopustiva i zaslužuju najsnažniju osudu. Tu je poruku poslao Hrvatski sabor kada je prije 20 godina donio odluku da upravo 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Tu istu poruku želim odaslati i danas u ime svih saborskih zastupnica i zastupnika jer kolegice i kolege ne možemo bježati od činjenice da je problem nasilja nad ženama u našem društvu još uvijek bolno prisutan. Nipošto ga ne smijemo tolerirati i to mora biti nit vodilja u djelovanju svih institucija koje se bave ovim izrazito ozbiljnim problemom. Pritom nužno je osobite napore ulagati u edukaciju i prevenciju nasilničkog ponašanja. Istovremeno uvijek treba težiti najučinkovitijoj mogućoj provedbi svih zakonski dostupnih mehanizama, a ukoliko se postojeće mjere pokažu nedovoljno odvraćajućim za nasilnike zakonodavstvo je nužno unaprjeđivati. Zato je i toliko važan paket izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona koji smo ovog ožujka donijeli u saboru. To je dodatni pokazatelj jasne političke volje da se uhvatimo u koštac s ovim društveno razarajućim izazovom. Taj proces zahtjeva zajednički angažman nadležnih državnih i javnih institucija te relevantnih stručnjaka i civilnog društva. On mora uključivati i odgovarajuću potporu žrtvama i svjedocima nasilja.

Poštovane kolegice i kolege svi mi koji djelujemo u javnom prostoru imamo moralnu i političku obvezu biti snažnim glasom osude nasilja i svakog oblika neprihvatljivog ponašanja. Vjerujem da ćemo se svi zajedno uvijek truditi da tema borbe protiv nasilja nad ženama dobije svu nužnu pozornost. To zaista mora biti dio šireg društvenog nastojanja i sve vas pozivam da tome date svoj obol.

A sada vas pozivam da minutom šutnje odamo počast ženama ubijenim kobnog 22. rujna 1999. Gordani Oraškić, Ljiljani Hvalec i Hajri Prohić ali i svim drugim ženama žrtvama nasilja.

- Minuta šutnje –

Nek im je vječna slava i hvala im.

Poštovane zastupnice i zastupnici sada ćemo sukladno Članku 226. stavku 2. Poslovnika razmotriti dopunu dnevnog reda, ja ću je predložiti 3. sjednice koji vam je dostavljen elektroničkim putem s 4 nove točke.

Kako sukladno čl. 225. st. 4. Poslovnika pisanih prigovora na prijedlog dopune dnevnog reda nije bilo, utvrđujem da su sve predložene točke uvrštene u dnevni red 3. sjednice. To su

- Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima,

- Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti,

- Prijedlog zakona o dopuni Zakona o liječništvu i

- Prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora državne nagrade za sport „Franjo Bučar“.

Samo imam nekoliko obavijesti prije nego što nastavimo sa radom, idemo sa iznošenjem stajališta.

Dakle, ovako što se tiče utičnica ovdje rekli su mi da nedostaju. Tajništvo je dobilo sada nalog da pronađe načina kako će stolovi imati utičnice, nisu mi precizirali rok, ali rade na tome i to će biti najbrže što mogu riješeno. To je jedna stvar.

Druga stvar je Internet, na to ste mi isto ukazali da ima problema. Sa T-Comom je uspostavljena komunikacija i radi se na pojačanju i Wi-fi i sveukupne usluge interneta.

Nadalje obavijest dakle oko press konferencija. Novinari su zamolili da bi, da im je dosta nespretno ovi press pointovi jer ima puno stepenica i najteže je u stvari kamermanima koji idu stalno s jednog mjesta na drugo, tako da će prostor za konferencije za medije biti u onoj staklenoj dvorani kraj novinarske sobe. Dakle, tamo su dvije dvorane u staklu. Novinari su prvo tražili obadvije, to smo odobrili. Međutim, sada smatraju da im je bolje da imaju jednu, a da u drugoj budu press konferencije tako da ćemo opremiti tu dvoranu, isto će biti baner i sve ono što je potrebno stolci i mikrofoni, govornica. To će biti od ponedjeljka. Ali naravno i unutar saborske zgrade novinari koji će uzimati pojedinačne izjave mogu to raditi na lokacijama kao i do sada.

I mislim da je to to.

Dobro je. To su te informacije.

Sada ćemo onda napraviti stanku do jedan sat, onda će biti iznošenje stajališta i nakon toga idemo sa drugom točkom dnevnog reda.

Hvala vam.

STRANKA U 12,50 SATI

Dobro jutro poštovane zastupnice i poštovani zastupnici. Sukladno čl. 226. st. 2. Poslovnika, prvo ću predložiti dopunu dnevnog reda 3. sjednice s tri nove točke. To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, Konačni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i protokola broj 1, 4, 6, 7 i 11 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i treće Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024.

Prijedlog dopune dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem. Čl. 227. Poslovnika određuje da se najprije odlučuje o prijedlogu da se pojedini zakon donese po hitnom postupku. Ima li tko od zastupnika primjedbu na primjenu hitnog postupka kod donošenja zakona pod točkom 1. predložene dopune?

Ako nema primjedbi, smatram da je prihvaćen prijedlog za provođenje hitnog postupka sukladno čl. 205. Poslovnika, kako sukladno čl. 225. st. 4. Poslovnika pisanih prigovora na preostale točke prijedloga dopune dnevnog reda nije bilo, utvrđujem da su sve predložene točke uvrštene u dnevni red 3. sjednice.

Dobro jutro poštovane kolegice i kolege, započet ćemo s današnjim radom i poštovane kolegice i kolege sukladno čl. 226. st. 2. Poslovnika predložit ću dopunu dnevnog reda 3. sjednice sa dvije nove točke, to su:

Prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika HS, predlagatelj je Klub zastupnika SDP-a i drugo,

Prijedlog odluke o izboru potpredsjednika HS, opet predlagatelj je Klub zastupnika SDP-a.

Prijedlog dopune dnevnog reda dostavljen vam je elektroničkim putem.

Kako sukladno čl. 225. st. 4. Poslovnika pisanih prigovora na predloženu dopunu dnevnog reda nije bilo, utvrđujem da su sve predložene točke uvrštene u dnevni red 3. sjednice.

Možemo početi? Hvala.

Kao prvo, dobar dan svima i poštovani zastupnice i zastupnici, sukladno čl. 226 st. 2 Poslovnika predložit ću dopunu dnevnog reda 3. sjednice sa 20 novih točaka koje su vam dostavljene elektronski.

Kako sukladno čl. 225. st. 4 Poslovnika pisanih prigovora na predloženo dnevnog reda nije bilo, utvrđujem da su sve predložene točke uvrštene u dnevni red 3. sjednice.

Također, Kluba zastupnika SDP-a predlaže na temelju čl. 247. Poslovnika HS-a da se provede objedinjena rasprava o 2. i 3. točki dnevnoga reda predviđenog za danas. To su: Prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika Hrvatskoga sabora i Prijedlog odluke o izboru potpredsjednika Hrvatskoga sabora.

Je li netko protiv tog prijedloga? Ne. Hvala lijepo.

Utvrđujem da ćemo provesti objedinjenu raspravu o navedenim točkama.

I na kraju, uobičajeno, u petak, ako završimo prije, možemo odmah početi sa stajalištima? Ima netko protiv? Ne. Svi, .../nerazumljivo/... da, poslali smo već mail, a i vi kažete kolegama.

Gospođe i gospodo zastupnici sada počinjemo s postavljanjem pitanja Vladi odnosno pojedinom članu Vlade u skladu s odredbama Članka 132. do 139. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Aktualno prijepodne održava se na početku svake sjednice prije prijelaza na prvu točku dnevnog reda. Prvi na redu za postavljanje pitanja danas je zastupnik Veljko Kajtazi on svoje pitanje upućuje ministru gospodarstva Anti Šušnjaru.

Molim zastupnika Kajtazija da postavi pitanje.

Zahvaljujem se.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovani ministri, poštovani kolegice i kolege moje zastupničko pitanje upravo upućujem ministru gospodarstva.

Poštovani ministre s obzirom na to da će se potpuno ukidati mjere kojima je Vlada ograničila rast cijene struje i plina, smatram da te mjere ne treba jednako smanjivati svima. Dobro je što Vlada radi na Registru stanovništva koje će pomoći u ciljanju najugroženijim skupinama, ali oni neće biti spremni prije 2026. godine.

Moje pitanje. Planirate li promijeniti pristup i zaštiti one koji su socijalno najugroženije? Smatram da je važno pomoći svima, ali sada kad nema dovoljno prostora da se cijene reguliraju za sve. Trebali bismo posebno zaštiti najugroženije.

Hvala.