11. sjednica

Sabor

15. 7. 2022

Riječi koje označavaju sjednicu

Transkript

NASTAVAK NAKON STANKE U 16,19 SATI

Poštovane zastupnice i poštovani zastupnici, nastavljamo s radom.

- Izvješće o neformalnom sastanku čelnika EU održanom u Briselu 17. veljače 2022., sastanku na vrhu EU-Afrička unija održanom u Briselu 17. i 18. veljače 2022., izvanrednom sastanku Europskog vijeća održanom u Briselu održanog 24. veljače 2022., neformalnom sastanku čelnika EU u Versaillesu održanom 10. i 11. ožujka 2022., te redovnom sastanku Europskog vijeća održanom u Briselu 24. i 25. ožujka 2022..

Podnositelj je predsjednik Vlade RH.

Predsjednik Vlade RH podnijet će izvješće u skladu s čl. 11. Zakona o suradnji HS i Vlade RH u europskim poslovima.

Raspravu je proveo Odbor za europske poslove.

Prije nego što predsjednik vlade dobije riječ imamo nekoliko zahtjeva za stankom, prva je na redu kolegica Selak Raspudić, izvolite.

Tražim stanku u ime Kluba Mosta da se malo prisjetimo najvećeg vanjsko političkog uspjeha aktualnog premijera kojeg možemo iščitati iz ovog izvješća. Naravno riječ je o onome što je on uspio učiniti za Hrvate u BiH u svome mandatu. Već prije tokom aktualnog sata mogli smo čuti skandalozne izjave našeg premijera gdje je on de facto opravdao bošnjačko izvrdavanje promjena Izbornog zakona time što se uhvatio za dio Milanovićeve sintagme, kao da postoji išta što može biti rečeno, a da bude opravdanje bilo čijeg protuustavnog djelovanja, a promjena Izbornog zakona je nužna u BiH da bismo uopće mogli govoriti o zakonu koji je u skladu s ustavom i koji osigurava ono što je nama najvažnije jednakopravnost naroda u BiH. Te su njegove izjave već izazvale znatan odjek u BiH, pa možemo sada čitati o tome kako je on zapravo danas bio više poput megafona Alije Izetbegovića nego onoga tko se brine za položaj Hrvata u BiH.

Ali kada govorimo o onome što je naša vanjska politika učinila da bi se izborila za prava Hrvata u BiH treba danas poslati ključnu poruku, a to je da je gotovo game over nije učinila ništa, ide raspisivanje izbora početkom svibnja i to je to. U ovom mandatu izbori će se raspisati bez promjene Izbornog zakona, jednakopravnost Hrvata u BiH nije osigurana i nema više uopće smisla da ova vlada govori o položaju Hrvata u BiH jer je danas jasno vidljivo da je game over.

Hvala vam lijepa.

Stanka je odobrena.

Kolegice Peović, izvolite.

Hvala.

Tražim stanku u ime Kluba HSS-a i RF-a u trajanju od 10 minuta, a potaknuta upravo ovom točkom dnevnog reda kojom ćemo se sada baviti. Znači ovdje ćemo slušati o velikim uspjesima Andreja Plenkovića na vanjsko političkom planu, govorim o formalnim i neformalnim sastancima EU i čelnika EU. Jedan od njih je bio evo od 10. do 11. ožujka, kolegice i kolege baš u vrijeme kada je pala bespilotna letjelica u Zagrebu, čovjek bi očekivao da u tom neformalnom sastanku neko tamo to spomene. Ovdje smo to dobili u jednom paragrafčiću na kraju ovog izvješća gdje stoji da je premijer pisao pismo. Nije znači govorio u živo iako je tamo bio fizički prisutan, nisu mu odgovarali čelnici koji su u tom trenutku mogli odgovoriti, ali pisao je Plenković pismo. Onda smo imali jedan formalni sastanak 24. i 25. ožujka, pa bi se čovjek nadao da će se već pripremiti i Plenković i ti kojima je on trebao to izvijestiti, pa možda nešto reći o potencijalnom napadu na jednu od članica NATO saveza. Ne, ni tamo se nije govorilo niti o ovom napadu, niti o padu bespilotne letjelice iako u našoj javnosti već smo mogli zaključiti da je o NLO projektilu koji nije baš jasno o čemu se zapravo radi, ni tu ništa nije rečeno, a pismo su zaboravili. Čini se evo da Andreju Plenkoviću nema tko da piše, ono Garcia Marquez „Pukovniku nema tko da piše“, izgleda da ni našem premijeru više nema tko da piše, a zaključak ovih izvješća i to bismo morali uzeti u obzir i pročitati ih pomno, pa mogla bi i lektorirati, molim premijera da usvoji opomenu da nije Moldava i Bjelarus nego Moldavija i Bjelorusija tko već piše ta izvješća moglo bi se i na to osvrnuti, ali ono što mi ovdje vidimo kolegice i kolege iz ovog izvješća je nažalost smiješna pozicija i Andreja Plenkovića u vanjskoj politici, a i nas isto tako skupa s njim.

Hvala vam lijepa.

Stanka je odobrena.

Kolegice Orešković, izvolite.

Poštovani predsjedavatelji HS, uvaženi predsjedniče vlade.

Ponovno ću ukazati na činjenicu da je čl. 144. st. 5. Ustava RH propisano da RH u vijeću i Europskom vijeću zastupaju sukladno njihovim ovlastima vlada i predsjednik RH.

Postojeća praksa ignorira činjenicu da predsjednik vlade i vlada sukladno ustavu moraju voditi vanjsku politiku samo u okvirima koji je sukreiran, sukreiran između predsjednika države i predsjednika vlade. Teško je vjerovati da se Hrvatska može pozicionirati bilo u EU, bilo na međunarodnoj razini ako imamo dvije vanjske politike i ako niti jedno pitanje nije sukreirano, a teško ćemo vjerovati da suradnja postoji ako predsjednik države predsjedniku vlade govori da je prljavi Plenković, a vi uvaženi predsjedniče vlade predsjedniku države govorite da je karijes s Pantovčaka. Sve to skupa šteti interesima RH, a ništa bolja situacija nije i u pitanjima sigurnosti jer i te sigurnosne službe trebate rukovoditi zajedno. Sve skupa jedna velika nacionalna sramota. Hvala.

Stanka je odobrena.

Kolega Stier izvolite.

Hvala g. predsjedniče.

Tražim stanku u ime kluba HDZ-a da još jednom podsjetimo kako je vanjskopolitički odbor ovoga sabora razmotrio strateški kompas u onoj prvoj verziji gdje nije bilo spomena o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH, gdje je vanjskopolitički odbor tražio od vlade da se založi za to da uđe to u strateški kompas, kada se kritiziralo vladu da to ne može učiniti, da jedino ovdje u Hrvatskoj o tome govori, a kad dođe u Bruxelles onda to ne uspijeva uvrstiti u dokumente i onda vidimo da ipak na Europskom vijeću gdje je premijer obrazložio koja su stajališta ne samo Hrvatske nego oni koji doista žele dobro BiH da se mora inzistirati na ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i kako se promijenio tekst strateškog kompasa koji je ključni strateški dokument djelovanja EU u narednom razdoblju. I tako je vlada ispunila upravo ono što je sabor tražio kroz vanjskopolitički odbor i sada to neki kritiziraju i kažu da nije dobro ili da nije dovoljno, a to je upravo ono što smo mi iz sabora tražili i što je vlada ispunila.

Prema tome, tražim stanku upravo da bi naglasili kako je vlada ispunila upravo ono što je sabor tražio i uvrstila u strateški dokument EU iako nisu sve članice naravno i to smo vidjeli iz prvog nacrta bile za to. Dakle, trebalo se izboriti, trebalo je dobiti suglasnost svih država da to uđe i to je učinjeno i to želimo vrednovati i još jednom istaknuti važnost toga da je upravo takva formulacija ušla u strateški kompas EU.

Imamo jednu povredu poslovnika kolegica Selak RAspudić.

Izvolite.

Čl. 238. omalovažavanje saborskih zastupnika. Vi ovdje želite da mi vama plješćemo što ste uspjeli se izboriti za to da piše da je voda mokra, da ono što je u Ustavu piše u drugim dokumentima. Pa čestitam vam.

Nas ne zanimaju dokumenti, zanimaju nas dokumenti radi prakse, a praksa je hoće li se promijeniti izborni zakon prije izbora i to jedino što zanima Hrvate u BiH. izbori idu, nije se promijenio izborni zakon, game over nema popravnog u ovom mandatu niste učinili ništa i to građani RH i BiH moraju znati.