19. sjednica

Sabor

8. 11. 2023

Transkript

NASTAVAK NAKON STANKE U 17,07 SATI.

Poštovane zastupnice i poštovani zastupnici. Nastavljamo s radom. Pred nama je:

- Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskoga vijeća u razdoblju od travnja do listopada 2023. godine

Podnositelj je predsjednik Vlade RH. Predsjednik Vlade podnijet će Izvješće u skladu s čl. 11 Zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima. Raspravu je proveo Odbor za europske poslove. Prije nego što dam riječ poštovanom predsjedniku Vlade, imamo zahtjeve za stankom. Prvi na redu, kolega Pavliček. Izvolite.

.../Upadica: Šta se smijete?/... Prije predsjednika Vlade. Je li moguće?

.../Upadica: Aha./... A, demokracija ipak, ipak uzima maha. Evo, drago mi je.

Tražimo stanku od 10 minuta u ime Kluba Hrvatskih suverenista kao što smo trebali dobiti prije nekoliko tjedana, ali evo, dobro je, mladi ste pa učite.

Jedan od najvećih problema EU su ilegalne migracije i kršćanska Europa šaptom pada pod naletom ilegalnim migranata. Samo ove godine je 60 640 osoba zatražilo azil u Hrvatskoj, radi se u 99% slučajeva o osobama ispod 30 godina, mladim muškarcima. Danas na putu prema Saboru iz Vukovara na autocesti između Broda i Okučana na zaustavnom traku naletim na 4 migranta i stanem jer mi vrag ne da mira. Dečki 22, 3 godine. Odakle su, kažu iz Turske. Je li u Turskoj rat? Ja, koliko znam, nije. Ušli su na granici sa Srbijom, 200 km dalje oni šetaju zaustavnim trakom. Jesmo li mi sigurna država?

Gdje je MUP? Gdje su nadležne službe? Ja sam nakon toga pozvao policijsku upravu i rekao da se 4 migranta nalaze na zaustavnom traku i šetaju već 150 kilometara autocestom. Netko će ih pokupiti pa će netko završiti u zatvoru. Sad vi meni recite je li to normalno? O kojoj mi sigurnoj Hrvatskoj pričamo? Bez vojske na kritičnim točkama, bez ograda i prema Srbiji i prema BiH nećemo riješiti i smanjiti ovaj problem i ne stoji teza, dijelimo Hrvate u BiH od Hrvata u Hrvatskoj jer Hrvati …

.../Upadica: Hvala./... u BiH idu preko legalnih graničnih prijelaza.

Hvala kolega Pavliček. Hvala lijepa. Stanka je odobrena.

Kolegice Benčić, izvolite.

Tražim stanku u ime Kluba Možemo! s obzirom na činjenicu da je od početka aktualca .../Upadica se ne čuje./... pa do ovog trenutka .../Upadica se ne čuje./...

Da, dakle od trenutka …

.../Upadica: Samo malo, samo malo./... kad mi je…

Kolega Pavliček, kolega Barbarić, molim vas.

Može, ako želite raspravljati, iziđite van pa tamo razgovarajte, ne može ovdje, sada govori kolegica Benčić, izvolite.

Dakle od trenutka kada mi je jutros na početku aktualca premijer Plenković odgovorio na sasvim deseto pitanje, naravno, nepovezanim odgovorom o tome kako Vlada nabavlja sredstva EU i kako je Vlada da koja daje nekome sredstva iz EU fondova ili ne daje, vjerojatno milošću samog premijera, do, evo danas popodne, dogodile su se još dvije potencijalne ozbiljne afere u vezi upravo korištenja EU fondova, jedna koja se tiče prijevara i pronevjera na Geodetskom fakultetu, a druga koja se tiče, također, Geodetskog fakulteta, ali izravne dodjele bez javne nabave, sredstava u vrijednosti od 19,1 milijuna kuna od strane ministrice Obuljen istom tom Geodetskom fakultetu na kojem su i prethodno vršene pronevjere sredstava iz EU.

S obzirom na to da je sa nekoliko izjava opetovano premijer tvrdio da nema projekata bez Vlade i da Vlada to odlučuje kao da ne postoje kriteriji i natječajni kriteriji za dodjelu sredstava iz EU fondova, ja bih molila kolege i kolegice, naravno, da se u stanci koordiniramo oko toga kako će, kako će se zapravo to odraziti i na Europsku komisiju i koji će biti stavovi europskih tijela oko toga kako Hrvatska troši sredstva, a posebno s obzirom na činjenicu da je za sada suspektno 330 milijuna eura iz EU fondova.

Hvala.

Stanka je odobrena.

Kolegice Orešković, izvolite.

Tražim stanku u ime našeg kluba u trajanju od 10 minuta radi konzultacija. Premijeru, još od podnošenja vašeg izvješća o radu Vladu mislim da dugujete ispriku HS-u i svim hrvatskim građanima jer ste uzurpirali prava koje, koje u ovom domu nemate.

Izvješće koje ćete braniti danas, također, pokazuje jednu drugu vrstu uzurpacije, uzurpacije ovlasti, sudjelovanja u vanjskoj politici koju nemate, po Ustavu biste trebali te ovlasti dijeliti sa predsjednikom države. Uporno ukazujem svaki puta kada raspravljamo o ovim izvješćima da ne postoji sukreirana vanjska politika, svaki puta HS na takve tvrdnje okreće glavu na drugu stranu, kako bi sakrio svoju vlastitu nemoć da na institucionalnoj razini sredi ovu državu kako treba.

Tu istu nemoć HS pokazuje kada je riječ o radu drugih institucija, poput USKOK-a i DORH-a jer da su te institucije radile svoj posao kako treba, tada Andrej Plenković danas ne bi niti bio ovdje da nam predstavlja ovo izvješće jer bi davnih dana zbog slučaja Agrokor, zbog slučaja Borg, zbog načina kako se tada ponijela njegova vlada bio vrlo vjerojatno iza rešetaka. To je ogroman problem, ogroman problem jer upravo takav premijer, kada predstavlja državu u EU i u svijetu, šalje sliku da je Hrvatska jedna duboko zarobljene, duboko korumpirana zemlja.

Kada danas u Saboru premijer kaže da su postupci protiv drugih ministara dokaz da su nam institucije neovisne, tada premijer laže jer mu je manji problem to što se dira nekakvu Josipu Rimac, nekakvog Lovru Kuščevića, koje smo svi i zaboravili, premijeru je jedino bitno da se ne dira u njega i zato onaj AP iz spisa treba biti …

.../Upadica: Kolegice Orešković… /... eliminiran.

Vrijeme je isteklo. Ja vas ponovo molim da ne insinuirate oko toga tko bi trebao ići u zatvor jer su to neprimjerene riječi za nekoga tko je dio zakonodavne vlasti i zakonodavnog tijela. To smo već prošli, pozivam sve da se suzdržite od takvih ocjena jer nismo mi ti niti koji optužujemo, a još manje oni koji sudimo.

Povreda Poslovnika, kolega Kapulica, izvolite.

238. Pa slušamo to već godinama, da smo mi na vlasti, točno znamo tko bi bio iza rešetaka, a tko nikad ne bi bio iza rešetaka. To je ta logika. Mi ovdje u Saboru slušamo tko tamo treba biti, a tko ne treba biti, a istovremeno se prigovara Vladi koja poštuje neovisnost institucija da s njima upravlja. Znate kad je bila presuda za mali Agrokor, Todorić .../Govornik se ne razumije./... izricanje presude kaže, ako budem osuđen, to je dokaz …

.../Upadica: Hvala, kolega Kapulica./... da Andrej Plenković upravlja pravosuđem. Kad je oslobođen, rekao je, …

.../Upadica: Kolega Kapulica./... e to je dokaz da Andrej Plenković upravlja pravosuđem…

.../Upadica: Vrijeme je isteklo./... jer su me tu oslobodili da bi me poslije uhapsili.

.../Upadica: Kolega, kolega Kapulica./... Ma dajte, mislim.